PĘCZOTTO ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI CZYLI WYKORZYSTYWANIE SEZONU W PEŁNI

Szparagi są nieocenione, wykorzystywać je można niemal do wszystkiego, do tego są skarbnicą wielu witamin a zarazem są niskokaloryczne i szybkie w obróbce. U mnie tym razem zagościły w pęczotto z dodatkiem grzybów. Danie to jest proste w wykonaniu, może ono stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do jakiegoś np. mięsa. U mnie najczęściej pojawia się indywidualnie gdyż uważam że jest samo w sobie takie pyszne że nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Sezon szparagowy mamy w pełni więc bierzmy garściami i szykujmy rożne smakołyki nie zapominając o mojej propozycji. Zapraszam

Składniki (1 porcja)

  • ok. 3 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 10-20 g. sera z niebieską pleśnią
  • 6-5 szt. szparagów
  • 2 duże pierzarki porto belo
  • 100 ml białe wytrawne wino
  • 1/2 małej cebuli


Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę w kostkę, szklimy ją.
  2. Następnie dodajemy pieczarki i kaszę. Smażymy przez chwilę i zalewamy wszystko winem
  3. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy gorącą wodę, za każdym razem gdy kasza wszystką wsiąknie. Powtarzamy czynność aż kasza się ugotuje i będzie miękka
  4. Pod koniec, gdy kasza będzie już dostatecznie miękka wrzucamy pokrojone szparagi, gotujemy ok 3-5 minut. 
  5. Wyłączamy grzanie patelni dodajemy masło i ser, mieszamy wszystko razem i przykrywamy. Zostawiamy tak na kolejne 2-3 minuty do rozpuszczenia się sera.
  6. Podajemy.


Komentarze

Popularne posty