PĘCZOTTO ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI CZYLI WYKORZYSTYWANIE SEZONU W PEŁNI
Szparagi są nieocenione, wykorzystywać je można niemal do wszystkiego, do tego są skarbnicą wielu witamin a zarazem są niskokaloryczne i szybkie w obróbce. U mnie tym razem zagościły w pęczotto z dodatkiem grzybów. Danie to jest proste w wykonaniu, może ono stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do jakiegoś np. mięsa. U mnie najczęściej pojawia się indywidualnie gdyż uważam że jest samo w sobie takie pyszne że nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Sezon szparagowy mamy w pełni więc bierzmy garściami i szykujmy rożne smakołyki nie zapominając o mojej propozycji. Zapraszam
Składniki (1 porcja)
Składniki (1 porcja)
- ok. 3 łyżki kaszy pęczak
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła
- ok. 10-20 g. sera z niebieską pleśnią
- 6-5 szt. szparagów
- 2 duże pierzarki porto belo
- 100 ml białe wytrawne wino
- 1/2 małej cebuli
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę w kostkę, szklimy ją.
- Następnie dodajemy pieczarki i kaszę. Smażymy przez chwilę i zalewamy wszystko winem
- Co jakiś czas mieszamy i dolewamy gorącą wodę, za każdym razem gdy kasza wszystką wsiąknie. Powtarzamy czynność aż kasza się ugotuje i będzie miękka
- Pod koniec, gdy kasza będzie już dostatecznie miękka wrzucamy pokrojone szparagi, gotujemy ok 3-5 minut.
- Wyłączamy grzanie patelni dodajemy masło i ser, mieszamy wszystko razem i przykrywamy. Zostawiamy tak na kolejne 2-3 minuty do rozpuszczenia się sera.
- Podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz