PROSTE I SZYBKIE PLACUSZKI Z RICOTTY
Tym razem propozycja na smaczne i szybkie śniadaniowe placuszki. Ostatnimi czasy stałam się zajadaczem placuszków w każdej postaci, a te na bazie ricotty i banana są wyjątkowo mięciutkie i słodkie. Do tego letnie dodatki i wyjątkowe śniadanie gotowe w kilka chwil.
Składniki na ok. 10 małych placuszków-1 porcja
Placuszki:
- 1/2 średniego banana
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej
- 1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- ok 1/4 opakowania ricotty (u mnie 250g. opakowanie)
- 1/4 łyżeczki sody
Sos borówkowy:
- spora garść borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie:
- Borówki wkładamy do garczka, wsypujemy cukier, odrobinę wody i krótko gotujemy aż się rozpadną, następnie blendujemy tak aby powstał gładki sos.
- Oddzielam białko od żółtka.
- Miksujemy białko na sztywno, a następnie w drugiej misce miksujemy żółtko z ricottą i bananem
- Do masy serowej dodajemy mąki, sodę i miksujemy.
- Na koniec przekładamy białko do masy serowej, mieszamy delikatnie szpatułką.
- Placuszki smażymy bez tłuszczu, nakładając na patelnię ciasto partiami po jednej płaskiej łyżce.
- Podajemy polane sosem borówkowy.
Dodatkowo dodałam kilka malin oraz polałam łyżeczką tahini
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz