PROSTE I SZYBKIE PLACUSZKI Z RICOTTY


Tym razem propozycja na smaczne i szybkie śniadaniowe placuszki. Ostatnimi czasy stałam się zajadaczem placuszków w każdej postaci, a te na bazie ricotty i banana są wyjątkowo mięciutkie i słodkie. Do tego letnie dodatki i wyjątkowe śniadanie gotowe w kilka chwil.

Składniki na ok. 10 małych placuszków-1 porcja

Placuszki:

  • 1/2 średniego banana
  • 1 płaska łyżka mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • ok 1/4 opakowania ricotty (u mnie 250g. opakowanie)
  • 1/4 łyżeczki sody
Sos borówkowy:
  • spora garść borówki amerykańskiej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie:


  1. Borówki wkładamy do garczka, wsypujemy cukier, odrobinę wody i krótko gotujemy aż się rozpadną, następnie blendujemy tak aby powstał gładki sos.
  2. Oddzielam białko od żółtka.
  3. Miksujemy białko na sztywno, a następnie w drugiej misce miksujemy żółtko z ricottą i bananem
  4. Do masy serowej dodajemy mąki, sodę i miksujemy.
  5. Na koniec przekładamy białko do masy serowej, mieszamy delikatnie szpatułką. 
  6. Placuszki smażymy bez tłuszczu, nakładając na patelnię ciasto partiami po jednej płaskiej łyżce.
  7. Podajemy polane sosem borówkowy. 
Dodatkowo dodałam kilka malin oraz polałam łyżeczką tahini

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty