MAKARON Z BOBEM W ROLI GŁÓWNEJ

Dziś przedstawiam przepis na makaron z bobem jako głównym składnikiem, do tego kilka dodatków w postaci suszonych pomidorów, cukinii i wina, i powstaje niebanalne danie o wyrazistym smaku. Idealna propozycja do wkomponowania w codzienny jadłospis, zwłaszcza że teraz pora na świeży i młodziutki bób trwa.

Składniki: (2 porcje)

  • ok. 350 g bobu w łupinach 
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii
  • 4-5 polówek suszonych pomidorów na słońcu
  • ok. 60ml białego wytrawnego wina 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
*opcjonalnie odrobina sera z niebieską pleśnią

Do podania ok. 150 g. makaronu wstążki na 2 osoby.


Wykonanie:
  1. Gotujemy bób w zależności od świeżości bobu ok.20-40 minut aż będzie miękki. Po tym czasie odcedzamy zostawiając odrobinę wody i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
  3. Pomidory suszone zalewamy wrzątkiem tak aby zmiękły
  4. Kiedy bób ostygnie, obieramy go z łupin i ok. 1/3 ugniatamy z odrobina wody z gotowania.
  5. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek i cukinię. Smażymy chwilę po czym dodajemy rozgnieciony bób i pokrojone rozmoczone suszone pomidory, i podlewamy winem. Przyprawaimy solą, pieprzem czubrycą czerwoną bądź papryką słodką i ostrą.
  6. Na koniec gdy się wszystko podsmażymy a większość wina wyparuje dodajemy resztę ugotowanego bobu.
  7. Wykładamy ugotowany makaron na to wykładamy bób z dodatkami
  8. Ja dodatkowo posypałam wszystko serem z niebieską pleśnią. 
Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty