MAKARON Z BOBEM W ROLI GŁÓWNEJ
Dziś przedstawiam przepis na makaron z bobem jako głównym składnikiem, do tego kilka dodatków w postaci suszonych pomidorów, cukinii i wina, i powstaje niebanalne danie o wyrazistym smaku. Idealna propozycja do wkomponowania w codzienny jadłospis, zwłaszcza że teraz pora na świeży i młodziutki bób trwa.
Składniki: (2 porcje)
Składniki: (2 porcje)
- ok. 350 g bobu w łupinach
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii
- 4-5 polówek suszonych pomidorów na słońcu
- ok. 60ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:
- Gotujemy bób w zależności od świeżości bobu ok.20-40 minut aż będzie miękki. Po tym czasie odcedzamy zostawiając odrobinę wody i zostawiamy do ostygnięcia.
- Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
- Pomidory suszone zalewamy wrzątkiem tak aby zmiękły
- Kiedy bób ostygnie, obieramy go z łupin i ok. 1/3 ugniatamy z odrobina wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek i cukinię. Smażymy chwilę po czym dodajemy rozgnieciony bób i pokrojone rozmoczone suszone pomidory, i podlewamy winem. Przyprawaimy solą, pieprzem czubrycą czerwoną bądź papryką słodką i ostrą.
- Na koniec gdy się wszystko podsmażymy a większość wina wyparuje dodajemy resztę ugotowanego bobu.
- Wykładamy ugotowany makaron na to wykładamy bób z dodatkami
- Ja dodatkowo posypałam wszystko serem z niebieską pleśnią.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz