LEKKIE FIT MOCNO CZEKOLADOWE A'LA BROWNIE Z CUKINII I MĄKI Z CIECIORKI Z TRUSKAWKAMI
Przedstawiam placek a'la brownie mocno czekoladowe, słodkie a praktycznie bez cukru. Przygotowałam to ciacho dla taty na dzień ojca, który jeśli chodzi o jedzenie jest raczej tradycjonalistą więc zawsze gdy dla niego coś przygotuje pyta co tym razem nakombinowałam. Tym razem było miłe zaskoczenie gdyż nie powiedział nic, co oznacza że i ani cukinii, ani mąki z cieciorki nie wyczuł, a i na za małą słodycz też nie narzekał. Tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania i oczekiwania na zaskoczenie ze strony jedzących gdy dowiedzą się co tam w trawie piszczy, a może lepiej pozostawić to jako słodką tajemnice. Próbujcie, próbujcie....
Składniki: (mały placek blaszka tortowa 18 cm)
Składniki: (mały placek blaszka tortowa 18 cm)
- 50 g. mąka z cieciorki
- 20 g. kakao
- 1 mały banan ok. 90-100 g.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g. cukinii
- 20 ml. soku z wiśni ze słoika/ lub mleko(można też pominąć)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru kokosowego (może być każdy inny)
- kilka truskawek
- szczypta soli
Wykonanie:
- Cukinię ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Jajko oddzielamy od żółtka, Ubijamy pianę z solą.
- Żółtka ucieramy z cukrem i pokrojonym drobno bananem, następnie dodajemy resztę składników oprócz truskawek, miksujemy krótko do połączenia składników.
- Dodajemy białka do masy czekoladowej, już delikatnie mieszamy szpatułką.
- Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem-samo dno, i wkładamy do ciasta kilka truskawek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnik na 180 stopni na 40-50 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz