LEKKIE FIT MOCNO CZEKOLADOWE A'LA BROWNIE Z CUKINII I MĄKI Z CIECIORKI Z TRUSKAWKAMI

Przedstawiam placek a'la brownie mocno czekoladowe, słodkie a praktycznie bez cukru. Przygotowałam to ciacho dla taty na dzień ojca, który jeśli chodzi o jedzenie jest raczej tradycjonalistą więc zawsze gdy dla niego coś przygotuje pyta co tym razem nakombinowałam. Tym razem było miłe zaskoczenie gdyż nie powiedział nic, co oznacza że i ani cukinii, ani mąki z cieciorki nie wyczuł, a i na za małą słodycz też nie narzekał. Tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania i oczekiwania na zaskoczenie ze strony jedzących gdy dowiedzą się co tam w trawie piszczy, a może lepiej pozostawić to jako słodką tajemnice. Próbujcie, próbujcie....

Składniki: (mały placek blaszka tortowa 18 cm)

  • 50 g. mąka z cieciorki
  • 20 g. kakao
  • 1 mały banan ok. 90-100 g.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g. cukinii
  • 20 ml. soku z wiśni ze słoika/ lub mleko(można też pominąć)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru kokosowego (może być każdy inny)
  • kilka truskawek
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Cukinię ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  2. Jajko oddzielamy od żółtka, Ubijamy pianę z solą. 
  3. Żółtka ucieramy z cukrem i pokrojonym drobno bananem, następnie dodajemy resztę składników oprócz truskawek, miksujemy krótko do połączenia składników. 
  4. Dodajemy białka do masy czekoladowej, już delikatnie mieszamy szpatułką.
  5. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem-samo dno, i wkładamy do ciasta kilka truskawek.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnik na 180 stopni na 40-50 minut, do suchego patyczka.



Komentarze

Popularne posty