ZDROWE JAGODZIANKI ORKISZOWE Z FIT LUKREM BEZ CUKRU CZYLI SŁODKOŚCI BEZ WYRZUTÓW
Pomysł na wykonanie jagodzianek wynikł z pierwszych zbiorów jakich dokonałam na ogródku działkowym, który nabyłam w zeszłym roku. Okazało się po koszeniu gęstwiny zarośli że na moim ogródku znajdują się dwa krzaczki jagody kamczackiej. Zbiory na ten moment może nie były okazałe, lecz na jagodzianki starczyło w zupełności. Pyszne drożdżówki, wypełnione nadzieniem po brzegi a do tego zdrowe, wykonane z ekologicznej mąki orkiszowej prosto z młyna, wzbogacone dodatkowo o mąkę z ciecierzycy, a do tego z minimalna ilością cukru, który po części zastąpiłam zmiksowanym bananem co sprawia że jagodzianki nawet po dwóch dniach są puszyste i mięciutkie. Samo zdrowie bez wyrzutów sumienia. Można się zajadać i szczerzyć fioletowym uśmiecham od tych pyszności.
Składnik (10 średnich jagodzianek)
Składnik (10 średnich jagodzianek)
- 200 g. jagód
- ok 20g cukru trzcinowego*
- 20g. masła
- 5 g. suchych drożdży
- 250g. ekologicznje mąki orkiszowej
- 50g. mąki z ciecierzycy
- 1 średni banan ok.100g
- szczypta soli
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Lukier:
- 1 łyżka ksylitolu
- odrobina gorącej wody
Wykonanie:
- Jagody mieszamy z ksylitolem i skrobią, odkładamy na później
- Blendujemy banan na pure
- Podgrzewamy mleko.
- Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże, sól, cukier, podgrzane mleko oraz pure z banana.
- Do garczka po mleku wkładamy masło i delikatnie rozpuszczamy, i odstawiamy.
- Zagniatamy ciasto, tak aby składniki połączyły się w jedną zgrabna kulę.
- Jak ciasto będzie w miarę zwarte wlewamy powoli masło i zagniatamy na gładką kulę, tak aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w misce na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu
- Po wstępnym wyrastaniu, wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy na 10 równych części (u mnie każda ok. 60g.)
- Rozpłaszczamy każdą kulę, możemy rozwałkować lub rozpłaszczyć na dłoni, faszerujemy jagodami i sklejamy porządnie jak pierogi.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
- Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 minut w zależności od mocy piekarnika.
- Wyjmujemy jagodzianki studzimy na kratce
- Przygotowujemy lukier, w miseczce ucieramy ksylitol z odrobina gorącej wody. Takim lukrem smarujemy jeszcze ciepłe jagodzianki
* Widziałam też sposoby wykonania ciasta drożdżowego na ksylitolu, ja jeszcze nie próbowałam więc nie jestem pewna efektów wyrastania ciasta
** wg moich średnich obliczeń 1 sztuka ma około 170 kcal. choć myślę, że przy jej wartościach zdrowotnych nie ma co tym się sugerować, patrząc w porównaniu do jagodzianek sklepowych :D
SMACZNEGO NIECH SEZON TRWA JAK NAJDŁUŻEJ!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz