ZDROWE JAGODZIANKI ORKISZOWE Z FIT LUKREM BEZ CUKRU CZYLI SŁODKOŚCI BEZ WYRZUTÓW

 Pomysł na wykonanie jagodzianek wynikł z pierwszych zbiorów jakich dokonałam na ogródku działkowym, który nabyłam w zeszłym roku. Okazało się po koszeniu gęstwiny zarośli że na moim ogródku znajdują się dwa krzaczki jagody kamczackiej. Zbiory na ten moment może nie były okazałe, lecz na jagodzianki starczyło w zupełności. Pyszne drożdżówki, wypełnione nadzieniem po brzegi a do tego zdrowe, wykonane z ekologicznej mąki orkiszowej prosto z młyna, wzbogacone dodatkowo o mąkę z ciecierzycy, a do tego z minimalna ilością cukru, który po części zastąpiłam zmiksowanym bananem co sprawia że jagodzianki nawet po dwóch dniach są puszyste i mięciutkie. Samo zdrowie bez wyrzutów sumienia. Można się zajadać i szczerzyć fioletowym uśmiecham od tych pyszności. 

Składnik (10 średnich jagodzianek)

  • 200 g. jagód 
  • ok 20g cukru trzcinowego*
  • 20g. masła
  • 5 g. suchych drożdży
  • 250g. ekologicznje mąki orkiszowej 
  • 50g. mąki z ciecierzycy
  • 1 średni banan ok.100g
  • szczypta soli
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Lukier:
  • 1 łyżka ksylitolu
  • odrobina  gorącej wody

Wykonanie:
  1. Jagody mieszamy z ksylitolem i skrobią, odkładamy na później
  2. Blendujemy banan na pure
  3. Podgrzewamy mleko. 
  4. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże, sól, cukier, podgrzane mleko oraz pure z banana.
  5. Do garczka po mleku wkładamy masło i delikatnie rozpuszczamy, i odstawiamy.
  6. Zagniatamy ciasto, tak aby składniki połączyły się w jedną zgrabna kulę.
  7. Jak ciasto będzie w miarę zwarte wlewamy powoli masło i zagniatamy na gładką kulę, tak aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w misce na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu
  8. Po wstępnym wyrastaniu, wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy na 10 równych części (u mnie każda ok. 60g.)
  9. Rozpłaszczamy każdą kulę, możemy rozwałkować lub rozpłaszczyć na dłoni, faszerujemy jagodami i sklejamy porządnie jak pierogi.
  10. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  11. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 minut w zależności od mocy piekarnika.
  12. Wyjmujemy jagodzianki studzimy na kratce
  13. Przygotowujemy lukier, w miseczce ucieramy ksylitol z odrobina gorącej wody. Takim lukrem smarujemy jeszcze ciepłe jagodzianki
* Widziałam też sposoby wykonania ciasta drożdżowego na ksylitolu, ja jeszcze nie próbowałam więc nie jestem pewna efektów wyrastania ciasta 

** wg moich średnich obliczeń 1 sztuka ma około 170 kcal. choć myślę, że przy jej wartościach zdrowotnych nie ma co tym się sugerować, patrząc w porównaniu do jagodzianek sklepowych :D


SMACZNEGO NIECH SEZON TRWA JAK NAJDŁUŻEJ!!!!




Komentarze

Popularne posty