CIASTO Z CHLEBA CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ RESZTKI
Nie lubię marnować jedzenia. Staram się zawsze kupować tyle ile w danym momencie mi potrzeba, jednak zdarzają się i u mnie takie momenty gdy okazuję się że mam czegoś za dużo. Tak stało się w przypadku ostatniego pieczywa jakie akurat zakupiłam w Czechach, które z czerstwiało . Zawsze w ostateczności można podsuszyć i zrobić bułkę tartą, tymczasem przypomniało mi się że taki pomysł już gdzieś widziałam w internecie. Poszperałam chwilę i skomponowałam takie o to cudo. Prosty przepis i szybki jednocześnie. Fajna sprawa na dodatek do kawki czy jako przekąska do pracy.
Składniki : (keksówka 10x20cm)
- 1 dojrzały banan
- ok. 100 g. chleba czerstwego
- 50 g. ksylitolu
- 200 g. wiśni w syropie
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (ja używam firmy kotanyi gdyż mają najlepszy skład bez cukru)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Mielimy chleb tak aby powstała sypka maska
- Wiśnie odcedzamy na sitku.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, oraz wkładamy do blaszki papier do pieczenia
- Jajka, banana i cukier miksujemy na puszystą masę.
- Dodajemy proszek, przyprawę oraz chleb i miksujemy do połączenia się składników na mniejszych obrotach.
- Wylewamy ciasto do blaszki i wciskamy do niego wiśnie
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy od 50-70 minut w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić ciasto nakłuwając je suchym patyczkiem. Nie powinno być na niem mokrego ciasta
Komentarze
Prześlij komentarz