CIASTO Z CHLEBA CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ RESZTKI


Nie lubię marnować jedzenia. Staram się zawsze kupować tyle ile w danym momencie mi potrzeba, jednak zdarzają się i u mnie takie momenty gdy okazuję się że mam czegoś za dużo. Tak stało się w przypadku ostatniego pieczywa jakie akurat zakupiłam w Czechach, które z czerstwiało . Zawsze w ostateczności można podsuszyć i zrobić bułkę tartą, tymczasem przypomniało mi się że taki pomysł już gdzieś widziałam w internecie. Poszperałam chwilę i skomponowałam takie o to cudo. Prosty przepis i szybki jednocześnie. Fajna sprawa na dodatek do kawki czy jako przekąska do pracy.  

Składniki : (keksówka 10x20cm)

  • 1 dojrzały banan
  • ok. 100 g. chleba czerstwego
  • 50 g. ksylitolu
  • 200 g. wiśni w syropie
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (ja używam firmy kotanyi gdyż mają najlepszy skład bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Mielimy chleb tak aby powstała sypka maska
  2. Wiśnie odcedzamy na sitku.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, oraz wkładamy do blaszki papier do pieczenia
  4. Jajka, banana i cukier miksujemy na puszystą masę.
  5. Dodajemy proszek, przyprawę oraz chleb i miksujemy do połączenia się składników na mniejszych obrotach.
  6. Wylewamy ciasto do blaszki i wciskamy do niego wiśnie 
  7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy od 50-70 minut w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić ciasto nakłuwając je suchym patyczkiem. Nie powinno być na niem mokrego ciasta
SMACZNEGO :D 

Komentarze

Popularne posty