SERNIK CYTRYNOWY NA SPODZIE BROWNIE Z BEZĄ
Składniki:
Spód brownie:
- 1/2 puszki ok. 120 g odsączonej czarnej fasoli
- 2 małe banany
- 30 g daktyli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 pasek-20 g czekolady 70%
- 1 łyżka-10 g karob/kakao
- 1 łyżka-10 g mąka owsiana
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżka-ok. 20 g olej kokosowy
Sernik cytrynowy:
- 500 g twarogu ( użyłam serka bieluch)
- 150 g serek waniliowy (u mnie rolmlecz z naturalną wanilia)
- 3 jajka
- 1-3 łyżki soku z cytryny
- Ok. 50-70 g syrop klonowy/miód w zależności od własnych upodobań
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Beza:
- 3 białka jaj
- 60 g ksylitol
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki brownie miksujemy blenderem, tak aby masa była bez grudek
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Blaszkę tortową o średnicy 23 cm, samo dno wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
- Przygotowujemy masę serową.
- Serki miksujemy z jajkami i sokiem z cytryny, dodajemy budyń, miksujemy krótko. Na koniec dodajemy syrop lub miód sprawdzając poziom słodkości dostosowany do własnych upodobań.
- Wyciągamy podpieczone Brownie po 20 minutach wylewamy masę serową, i wkładamy do piekarnika na kolejne 40 minut.
- Przed wypieczeniem sernika wykonujemy beze. Miksujemy białka na sztywno następnie dodajemy cukier i można dodać odrobinę soku z cytryny.
- Wyciągamy sernik, wykładamy bezę na wierzch i dalej wkładamy do pieczenia na ok 30-40 minut do wypieczeniem bezy. Pod koniec pieczenia można ustawić pieczenie od góry.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz