SERNIK CYTRYNOWY NA SPODZIE BROWNIE Z BEZĄ


Składniki:

Spód brownie:

  • 1/2 puszki ok. 120 g odsączonej czarnej fasoli
  • 2 małe banany
  • 30 g daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pasek-20 g czekolady 70%
  • 1 łyżka-10 g karob/kakao
  • 1 łyżka-10 g mąka owsiana
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżka-ok. 20 g olej kokosowy
Sernik cytrynowy:
  • 500 g twarogu ( użyłam serka bieluch)
  • 150 g serek waniliowy (u mnie rolmlecz z naturalną wanilia)
  • 3 jajka
  • 1-3 łyżki soku z cytryny
  • Ok. 50-70 g syrop klonowy/miód w zależności od własnych upodobań 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
Beza:
  • 3 białka jaj
  • 60 g ksylitol
  • Szczypta soli
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki brownie miksujemy blenderem, tak aby masa była bez grudek
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  3. Blaszkę tortową o średnicy 23 cm, samo dno wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
  4. Przygotowujemy masę serową. 
  5. Serki miksujemy z jajkami i sokiem z cytryny, dodajemy budyń, miksujemy krótko. Na koniec dodajemy syrop lub miód sprawdzając poziom słodkości dostosowany do własnych upodobań.
  6. Wyciągamy podpieczone Brownie po 20 minutach wylewamy masę serową, i wkładamy do piekarnika na kolejne 40 minut.
  7. Przed wypieczeniem sernika wykonujemy beze. Miksujemy białka na sztywno następnie dodajemy cukier i można dodać odrobinę soku z cytryny. 
  8. Wyciągamy sernik, wykładamy bezę na wierzch i dalej wkładamy do pieczenia na ok 30-40 minut do wypieczeniem bezy. Pod koniec pieczenia można ustawić pieczenie od góry. 
SMACZNEGO 

Komentarze

Popularne posty