SERNIK AMARETTO Z CZEKOLADOWYM BISZKOPTEM I KREMEM ORZECHOWYM
Składniki: (12 mniejszych lub 10 większych porcji)
Sernik:
- 300 g serek chudy "emilki"
- 150 g bieluch
- 50 g śmietany 18%
- 3 duże jajka
- 1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią
- 50 g cukru lub innego słodzika*
- 50 ml amaretto
Krem:
- 5 łyżek ok. 75-80 g kaszy jaglanej
- 100 ml mleko
- ok. 200 ml wody
- 2 łyżki cukier ok. 20g
- 1 łyżka syrop z agawy
- 3-5 łyżek mocnej czarnej kawy
- 1 czubata łyżeczka-20g masła orzechowego
Biszkopt wykonałam wg tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-genuenski-czekoladowy. Wykorzystujemy 2 z 3 blatów lub robimy 2 warstwy wówczas ciasto będzie wyższe
*w moim cieście użyłam cukru kokosowego ze względu na niskie IG
Wykonanie:
- Do dużej miski wbijamy jajka, dodajmy cukier i miksujemy tylko chwilę. Dodajemy pozostałe składniki miksując tylko do ich połączenia, nie chcemy zbytnio napowietrzać masy.
- Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia-samo dno. Wylewamy masę serową do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-80 minut w 160 stopniach.
- Przygotowujemy krem, którym będziemy sklejać biszkopt z masą serową i dekorować.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie najpierw w zimnej potem w gorącej wodzie aby utracić goryczkę, wrzucamy ją do garnka, wlewamy mleko i wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy do miękkości.
- Zaparzamy w filiżance kawę.
- Ugotowaną kaszę wkładamy do miksera, dodajemy kawę, masło orzechowe i syrop z agawy, miksujemy na gładki krem.
- Upieczony sernik studzimy. Wyjmujemy z formy, delikatnie okrawamy go od formy.
- Wykończenie ciasta- krem dzielimy na 2 części, 1 na sklejenie drugą od dekoracji. Na paterze kładziemy biszkoptowy blat smarujemy kremem, nakładamy sernik, następnie kremujemy sernik i nakładamy kolejny blat ciast. Pozostałym krem dekorujemy wierzch i boki. Całość posypałam kakaem.
Smacznego:
Komentarze
Prześlij komentarz