NALEŚNIKI ORKISZOWE Z FARSZEM SZPINAKOWO TWAROGOWO ŁOSOSIOWYM
Naleśniki: (ok.15-16 sztuk cieniutkich naleśników)
- 2 duże jajka
- Ok. 400 ml mleko
- ok. 100-200 ml wody*
- 1 szklanka mąki ok. 120 g orkiszowej typ 450
- odrobina soli
- olej kokosowy do usmażenie pierwszego naleśnika
* dodajemy wodę stopniowo gdyż ciasto gęstnieje w trakcie smażenia naleśników
Farsz: (na ok. 6-7 sztuk)
- Dzwonek łososia lub filet 100-120 g
- 100 g. serek wiejski
- 50 g twaróg półtłusty
- 2-3 duże garście szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Mieszamy składniki na naleśniki, dodając początkowo 100 ml wody. Odstawiamy na czas robienia farszu.
- Na suchą patelnię wkładamy drobno posiekanego łososia, smażymy chwilę dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy aż zwiędnie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek wiejski i przyprawy, mieszamy do lekkiego rozpuszczenia serka.
- Przekładamy farsz do miski, dodajemy twaróg, energicznie mieszamy aż uzyskamy gęsty, w miarę gładki farsz.
- Smażymy naleśniki na patelni, dodajemy wody do ciasta w razie gęstnienia ciasta.
- Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy.
Polałam naleśniki jogurtowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz