NALEŚNIKI ORKISZOWE Z FARSZEM SZPINAKOWO TWAROGOWO ŁOSOSIOWYM




Składniki:

Naleśniki: (ok.15-16 sztuk cieniutkich naleśników)

  • 2 duże jajka
  • Ok. 400 ml mleko
  • ok. 100-200 ml wody*
  • 1 szklanka mąki ok. 120 g orkiszowej typ 450
  • odrobina soli
  • olej kokosowy do usmażenie pierwszego naleśnika
* dodajemy wodę stopniowo gdyż ciasto gęstnieje w trakcie smażenia naleśników

Farsz: (na ok. 6-7 sztuk)
  • Dzwonek łososia lub filet 100-120 g
  • 100 g. serek wiejski
  • 50 g twaróg półtłusty
  • 2-3 duże garście szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa




Wykonanie:
  1. Mieszamy składniki na naleśniki, dodając początkowo 100 ml wody. Odstawiamy na czas robienia farszu.
  2. Na suchą patelnię wkładamy drobno posiekanego łososia, smażymy chwilę dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy aż zwiędnie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek wiejski i przyprawy, mieszamy do lekkiego rozpuszczenia serka. 
  3. Przekładamy farsz do miski, dodajemy twaróg, energicznie mieszamy aż uzyskamy gęsty, w miarę gładki farsz.
  4. Smażymy naleśniki na patelni, dodajemy wody do ciasta w razie gęstnienia ciasta.
  5. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy.
Polałam naleśniki jogurtowym sosem czosnkowym.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty