PAŁKI Z KURCZAKA DUSZONE W KAPUŚCIE O SMAKU CURRY


W tym przepisie wykorzystałam typowo polskie produkty, ale przyrządzone troszkę na styl indyjski. W efekcie wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, jednocześnie nie wymagające zbyt długiego przygotowania. Zapraszam do spróbowania młodej kapusty "po indyjsku"


 Składniki: (2 porcje)

  • 5 pałek z kurczaka
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 2 plastry suszone pomidory w oleju
  • 1/3 biała część pora
  • 200-300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka masło klarowane
  • 1 łyżeczka olej z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, imbir, curry oraz garam masala



Wykonanie:
  1. Pałki nacieramy solą i garam masalą. Odstawiamy na ok. pół godziny
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pałki aby się obsmażyły z każdej strony.
  3. Przesmażone pałki ściągamy z patelni, wlewamy na nią olej z pomidorów i dodajemy pociętego w paski pora.
  4. Dodajemy do pora suszone pomidory oraz poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy.
  5. Wlewamy na patelnię passate, mieszamy, sprawdzamy smak, w razie czego dodajemy jeszcze przypraw. Na kapuście układamy pałki z kurczaka i dusimy minimum pół godziny, w razie potrzeby podlewamy wodą. 
Podajemy od razu z kaszą bulgur.
Potrawa również wyśmienicie smakuje na następny dzień po odgrzaniu.  

Smacznego


Komentarze

Popularne posty