PAŁKI Z KURCZAKA DUSZONE W KAPUŚCIE O SMAKU CURRY
W tym przepisie wykorzystałam typowo polskie produkty, ale przyrządzone troszkę na styl indyjski. W efekcie wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, jednocześnie nie wymagające zbyt długiego przygotowania. Zapraszam do spróbowania młodej kapusty "po indyjsku"
Składniki: (2 porcje)
- 5 pałek z kurczaka
- 1/2 małej główki młodej kapusty
- 2 plastry suszone pomidory w oleju
- 1/3 biała część pora
- 200-300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka masło klarowane
- 1 łyżeczka olej z suszonych pomidorów
- sól, pieprz, imbir, curry oraz garam masala
Wykonanie:
- Pałki nacieramy solą i garam masalą. Odstawiamy na ok. pół godziny
- Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pałki aby się obsmażyły z każdej strony.
- Przesmażone pałki ściągamy z patelni, wlewamy na nią olej z pomidorów i dodajemy pociętego w paski pora.
- Dodajemy do pora suszone pomidory oraz poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy.
- Wlewamy na patelnię passate, mieszamy, sprawdzamy smak, w razie czego dodajemy jeszcze przypraw. Na kapuście układamy pałki z kurczaka i dusimy minimum pół godziny, w razie potrzeby podlewamy wodą.
Podajemy od razu z kaszą bulgur.
Potrawa również wyśmienicie smakuje na następny dzień po odgrzaniu.
Potrawa również wyśmienicie smakuje na następny dzień po odgrzaniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz