PIECZONA GRUSZKA W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM. PUDDING YORKSHIRE W SŁODKIEJ ODSŁONIE
Pudding w takiej formie wyjątkowo mi posmakował. Do tej pory wykonywałam go na słono, w formie np. miseczki na gęstą sałatkę, jako danie obiadowe z sosami bądź jako element zastępujący chleb. Tym razem wpadłam na pomysł aby urozmaicić sobie popołudnie pysznym słodkim deserem na ciepło z dodatkiem lodów. Ale nie takich zwykłych tylko bananowo-orzechowych. Zapraszam.
Składniki (2 porcje-kokilki ok. 10 cm średnicy)
- 2 średnie gruszki
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej jeśli lubimy słodkie desery, mi wystarczy słodycz lodów bananowych)
- ok. 20 g mąki
- ok.10 g prawdziwego kakao
- 75 ml mleka
- goździki
- cynamon
- 15 ml amaretto
- 2 banany zamrożone
- 2 łyżeczki masło orzechowe
- 5-10 g masła do wysmarowania kokilek
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego wysmarowane masłem kokilki. Z zamrażalnika wyciągamy banany.
- Obieramy gruszki ze skórek i wydrążamy środek delikatnie od dołu tak aby nie było pestek
- Zagotowujemy wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki cukru, amaretto, cynamonem i goździkami,* następnie wkładamy do garnka gruszki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
- W międzyczasie miksujemy jajka z kolejną łyżką cukru, kakao, mlekiem i mąką.
- Po ugotowaniu gruszek, wyjmujemy je z garnka, następnie wyciągamy kokilki z piekarnika i szybko wkładamy do nich gruszki i zalewamy ciastem dzieląc je na pół. Tę czynność należy wykonywać dość szybko aby rozgrzane naczynia nie zgubiły zbyt dużo ciepła.
- Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 13 minut, przez ten czas nie wolno otwierać drzwiczek.
- Banana blendujemy z masłem orzechowym.
- Po upieczeniu wyciągamy ciasto z gruszkami na talerz i podajemy z lodami.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz