OBŁĘDNE POŁĄCZENIE CZYLI TRUSKAWKA Z CZEKOLADĄ JAKO SŁODKA PROPOZYCJA OBIADOWA
Dzisiejsza propozycja to obiad na słodko, w formie czekoladowego makaronu z musem truskawkowym, oraz ricottą z nutką kokosa.
PRZEPIS 1 porcja
Składniki:
- makaron czekoladowy ok. 1 szklanka
- garść mrożonych truskawek
- 1 łyżeczka ksylitolu/ lub innego słodzika
- ok. 50 g. ricotty
- 2-3 łyżki mleko kokosowe- ja użyłam domowego
- 1 łyżka wiórki kokosowe
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
- W większym garnku gotujemy wodę, następnie wrzucamy makaron.
- Na patelnię wrzucamy truskawki, posypujemy cukrem i dodajemy odrobinę wody. Dusimy do miękkości.
- Ricottę mieszamy z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
- Pod koniec duszenia truskawek ugniatamy je i dodajemy odrobinę wody jeżeli mus jest za gęsty.
- Wykładamy na talerz ugotowany makaron, następnie polewamy musem truskawkowym i nakładamy kokosową ricottę. Dekorujemy kilkoma truskawkami i posypujemy migdałami.
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz