ROLADOWY KOPIEC KRETA
Składniki
Rolada biszkoptowa:
Rolada biszkoptowa:
- 3 jajka
- 20 g mąka orkiszowa
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
- 10 g ksylitol
- 100 g daktyli
Krem kokosowy
- 1 łyżka malibu
- 50 g kasza jaglana
- 30 g wiórki kokosowe
- 30 g ksylitol
- Ok. 30ml. mleka
- 1 średni banan
Wykonanie:
- Gotujemy kaszę z cukrem w wodzie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem tylko do ich zakrycia
- Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy białka na sztywną pianę dodając następnie cukier i rozmącone żółtka.
- Już bez ubijania dodajemy 10g. kakao, mąkę i proszek. Mieszamy łyżką do połączenia składników jak najkrócej aby nie zepsuć piany.
- Wylewamy na największą prostokątną blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę miksujemy z pozostałymi składnikami oprócz banana.
- Daktyle wraz z woda z moczenia i 20g kakao blendujemy na gładki krem.
- Upieczoną roladę smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy roladę, następnie kroimy ja w cienkie paski ok. 1 cm
- Okrągła miskę wykładamy folia spożywcza. Następnie wykładamy ją roladą zostawiając kilka sztuk na dno
- Następnie wypełniamy misje z roladą kremem kokosowym i układamy pokrojonego banana.
- Wykorzystujemy resztę rolady na utworzenia dna ciasta wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Następnie wykładamy dnem na talerz.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz