ROLADOWY KOPIEC KRETA

Składniki
Rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka
  • 20 g mąka orkiszowa
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • 10 g ksylitol
  • 100 g daktyli
Krem kokosowy
  • 1 łyżka malibu
  • 50 g kasza jaglana
  • 30 g wiórki kokosowe
  • 30 g ksylitol
  • Ok. 30ml. mleka
  • 1 średni banan
Wykonanie:
  1. Gotujemy kaszę z cukrem w wodzie
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem tylko do ich zakrycia 
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy białka na sztywną pianę dodając następnie cukier i rozmącone żółtka.
  4. Już bez ubijania dodajemy 10g. kakao, mąkę i proszek. Mieszamy łyżką do połączenia składników jak najkrócej aby nie zepsuć piany.
  5. Wylewamy na największą prostokątną blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut.
  6. Ugotowaną i ostudzoną kaszę miksujemy z pozostałymi składnikami oprócz banana.
  7. Daktyle wraz z woda z moczenia i 20g kakao blendujemy na gładki krem. 
  8. Upieczoną roladę smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy roladę, następnie kroimy ja w cienkie paski ok. 1 cm 
  9. Okrągła miskę wykładamy folia spożywcza. Następnie wykładamy ją roladą zostawiając kilka sztuk na dno
  10. Następnie wypełniamy misje z roladą kremem kokosowym i układamy pokrojonego banana.
  11. Wykorzystujemy resztę rolady na utworzenia dna ciasta wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Następnie wykładamy dnem na talerz.
Smacznego!!!




Komentarze

Popularne posty