MAKARON SOBA Z KREMOWYM SOSEM Z RICOTTY I INDYKIEM

Bardzo lubię ricottę i często gości u mnie w kuchni. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia sosu. Wyszedł wyjątkowo kremowy i obłędnie smaczny. Wystarczyło kilka dodatków aby otrzymać pyszne danie, bardzo szybkie w wykonaniu.

Składniki: (1 porcja)

  • 1 sznycel z indyka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 40 g ricotty
  • 40-50 g makaronu soba
  • garść szpinaku 
  • 1 pomidor
  • odrobina parmezanu do posypania
Wykonanie:
  1. Zagotowujemy wodę w dużym garnku na makaron
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dajemy na nią cebulę i czosnek.
  3. Kroimy sznycel w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy sola, pieprzem papryką słodką i oregano.
  4. wrzucamy do garnka makaron i gotujemy wg instrukcji
  5. Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora oraz kolejno szpinak, chwilkę przesmażamy.
  6. Odcedzamy makaron zostawiając odrobinę wody z gotowania.
  7. Wyłączamy grzanie pod patelnią dodajemy ricottę, mieszamy do rozpuszczenia się sera, dodajemy odrobinę wody po gotowaniu makaronu jeśli jest za gęsty sos.
  8. Na koniec dodajemy makaron i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
  9. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty