MAKARON SOBA Z KREMOWYM SOSEM Z RICOTTY I INDYKIEM
Bardzo lubię ricottę i często gości u mnie w kuchni. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia sosu. Wyszedł wyjątkowo kremowy i obłędnie smaczny. Wystarczyło kilka dodatków aby otrzymać pyszne danie, bardzo szybkie w wykonaniu.
Składniki: (1 porcja)
Składniki: (1 porcja)
- 1 sznycel z indyka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok 40 g ricotty
- 40-50 g makaronu soba
- garść szpinaku
- 1 pomidor
- odrobina parmezanu do posypania
Wykonanie:
- Zagotowujemy wodę w dużym garnku na makaron
- Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dajemy na nią cebulę i czosnek.
- Kroimy sznycel w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy sola, pieprzem papryką słodką i oregano.
- wrzucamy do garnka makaron i gotujemy wg instrukcji
- Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora oraz kolejno szpinak, chwilkę przesmażamy.
- Odcedzamy makaron zostawiając odrobinę wody z gotowania.
- Wyłączamy grzanie pod patelnią dodajemy ricottę, mieszamy do rozpuszczenia się sera, dodajemy odrobinę wody po gotowaniu makaronu jeśli jest za gęsty sos.
- Na koniec dodajemy makaron i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
- Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz