KOTLECIKI Z KALAFIORA Z PYSZNYM SOSEM A'LA PEPERONATA, CZYLI OBIAD W STYLU WEGE.

Kalafiorowe kotleciki z mnóstwem smacznych dodatków. Danie sycące oraz całkiem w stylu wege. Do przepisu nie dodałam mąki czy jajek. Wyszło wyjątkowo fajny obiad pełen zdrowych składników. Kotleciki podałam z sosem a'la peperonata, który jest jednym z moich ulubionych.

Składniki:
Kotleciki (ok.12 sztuk):

  • 350g. kalafior
  • 100 g. ryż
  • 1 czubata łyżka otręby pszenne
  • 1-2 czubate łyżki zarodki pszenne
  • 1 łyżeczka len mielony
  • przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
Sos:
  • 2 łyżki soczewica czerwona
  • 1 papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • ok. 100 ml. Passata pomidorowa
  • harissa do smaku
  • przyprawy: sól, papryka, pieprz, kumin
Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gotujemy ryż al dente, kalafiora gotujemy aby był miękki, cebule i czosnek kroimy drobno.
  2. Paprykę kroimy na pół, odcinamy pestki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  3. Kalafior odcedzamy,(na wodzie po gotowaniu kalafiora można upiec zupę), miksujemy w malakserze na dość drobno. Mieszamy z ugotowanym ryżem. 
  4. Len mielony zalewamy łyżką lub dwoma gorącej wody i odstawiamy na chwilkę. 
  5. Len oraz pozostałe składniki kotlecików, oprócz zarodków dodajemy do ryżu z kalafiorem. Mieszamy wszystko i przyprawiamy.
  6. Formujemy nieduże kotleciki, następnie obtaczamy je w zarodkach
  7. Dokładamy do piekącej się papryki w piekarniku. Pieczemy ok. 20-25 minut obracając w połowie pieczenia. Pod koniec jeśli mamy można włączyć w piekarniku funkcje grilla.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek smażymy chwilę i następnie wsypujemy ciecierzycę, lekko rumienimy i zalewamy passatą.
  9. Wyciągamy paprykę z piekarnika i obieramy ze skóry, kroimy w paski i dodajemy do sosu, przyprawiamy i gotujemy go aż soczewica będzie miękka.
Upieczone kotleciki podajemy z ugotowanym sosem.

Smacznego!!!



Komentarze

Popularne posty