KOTLECIKI Z KALAFIORA Z PYSZNYM SOSEM A'LA PEPERONATA, CZYLI OBIAD W STYLU WEGE.
Kalafiorowe kotleciki z mnóstwem smacznych dodatków. Danie sycące oraz całkiem w stylu wege. Do przepisu nie dodałam mąki czy jajek. Wyszło wyjątkowo fajny obiad pełen zdrowych składników. Kotleciki podałam z sosem a'la peperonata, który jest jednym z moich ulubionych.
Składniki:
Kotleciki (ok.12 sztuk):
Składniki:
Kotleciki (ok.12 sztuk):
- 350g. kalafior
- 100 g. ryż
- 1 czubata łyżka otręby pszenne
- 1-2 czubate łyżki zarodki pszenne
- 1 łyżeczka len mielony
- przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
Sos:
- 2 łyżki soczewica czerwona
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- ok. 100 ml. Passata pomidorowa
- harissa do smaku
- przyprawy: sól, papryka, pieprz, kumin
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gotujemy ryż al dente, kalafiora gotujemy aby był miękki, cebule i czosnek kroimy drobno.
- Paprykę kroimy na pół, odcinamy pestki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Kalafior odcedzamy,(na wodzie po gotowaniu kalafiora można upiec zupę), miksujemy w malakserze na dość drobno. Mieszamy z ugotowanym ryżem.
- Len mielony zalewamy łyżką lub dwoma gorącej wody i odstawiamy na chwilkę.
- Len oraz pozostałe składniki kotlecików, oprócz zarodków dodajemy do ryżu z kalafiorem. Mieszamy wszystko i przyprawiamy.
- Formujemy nieduże kotleciki, następnie obtaczamy je w zarodkach
- Dokładamy do piekącej się papryki w piekarniku. Pieczemy ok. 20-25 minut obracając w połowie pieczenia. Pod koniec jeśli mamy można włączyć w piekarniku funkcje grilla.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek smażymy chwilę i następnie wsypujemy ciecierzycę, lekko rumienimy i zalewamy passatą.
- Wyciągamy paprykę z piekarnika i obieramy ze skóry, kroimy w paski i dodajemy do sosu, przyprawiamy i gotujemy go aż soczewica będzie miękka.
Upieczone kotleciki podajemy z ugotowanym sosem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz