PEPERONATA Z RYBĄ I POLENTĄ

Obłędnie smaczny sos z pieczonych papryk z pomidorami. Uwielbiam takie smaki, idealnie wkomponowują się w moje gusta, aż nie mogę oprzeć się myśli jak wspaniale było by być włoszką. Ten sos jest tak wyjątkowy za sprawą słodkości pieczonej papryki. Nie uzyskamy takiego smaku przez jej obsmażenie. Pieczenie jest niezbędne, ale dla takich przeżyć smakowych zdecydowanie warto. Polecam :D




Składniki na sos
4 porcje jako dodatek do dania lub 2 samodzielne
  • 4 papryki (u mnie 2 czerwone i 2 żółte)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • puszka pomidorów 400 g.
  • olej 
  • ok. 10-15 szt. oliwki czarne
  • 1-2 łyżki ocet winny/balsamiczny
  • przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, płatki ostrej papryki

Wykonanie
  1.  Kroimy papryki na pół, wyciągamy gniazda nasienne. Układamy na papierze do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-45 minut w 170 stopniach.
  2. Wystudzone papryki obieramy ze skóry i kroimy na cienkie podłużne paseczki
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, następnie czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy paprykę i oliwki.
  5. Zalewamy całość pomidorami. Dusimy chwilę, przyprawiamy, dodajemy ocet do smaku i podajemy.
Podałam z pieczoną rybą i polentą.

SMACZNEGO



Komentarze

Popularne posty