KRUCHE CIASTECZKA Z RÓŻĄ
Przedstawiam kolejny przepis z serii zdrowe, lekkie i pyszne. Troszkę pokombinowałam i wyszły smaczne kruche ciasteczka do zrobienia w kilka minut. Smak dowolny, w zależności jaki dżem czy owoc wybierzemy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tych smakołyków.
Składniki (ok. 16 małych szt.)
Składniki (ok. 16 małych szt.)
- 30 g. mąka kokosowa
- 80 g. mąka orkiszowa typ 450
- ok. 30 g. olej kokosowy
- 30 g. migdały
- ok. 2-3 łyżki - 30 g. syrop z agawy*
- 3 łyżki - ok. 70 g jogurt naturalny
- dowolny dżem lub inny pasujący dodatek
*jeśli chodzi o ilość słodzika jest to kwestia indywidualna. Ja użyłam konfitury z płatków róży, która wg mnie jest bardzo słodka więc dałam go mniej. Myślę, że używając np. niesłodzonych powideł należało by dać więcej.
Wykonanie
- Migdały mielimy na mąkę.
- Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce i zagniatamy zgrabną kulę ciast.
- Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
- Po tym czasie wykładamy na stolnicę, robimy wałek i dzielimy na porcję, następnie formujemy kuleczki i robimy coś w rodzaju kluski śląskiej, tak aby powstało zagłębienie na dżem.
- Wypełniamy dżemem wgłębienia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 10-15 minut, w zależności od pracy naszego piekarnika, tak aby się nie przypiekły za bardzo.
Ciasteczka mogą stać spokojnie kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz