KRUCHE CIASTECZKA Z RÓŻĄ

Przedstawiam kolejny przepis z serii zdrowe, lekkie i pyszne. Troszkę pokombinowałam i wyszły smaczne kruche ciasteczka do zrobienia w kilka minut. Smak dowolny, w zależności jaki dżem czy owoc wybierzemy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tych smakołyków.


Składniki (ok. 16 małych szt.)

  • 30 g. mąka kokosowa
  • 80 g. mąka orkiszowa typ 450
  • ok. 30 g. olej kokosowy
  • 30 g. migdały 
  • ok. 2-3 łyżki - 30 g. syrop z agawy*
  • 3 łyżki - ok. 70 g jogurt naturalny
  • dowolny dżem lub inny pasujący dodatek
*jeśli chodzi o ilość słodzika jest to kwestia indywidualna. Ja użyłam konfitury z płatków róży, która wg mnie jest bardzo słodka więc dałam go mniej. Myślę, że używając np. niesłodzonych powideł należało by dać więcej.

Wykonanie
  1. Migdały mielimy na mąkę. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce i zagniatamy zgrabną kulę ciast.
  3. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  4. Po tym czasie wykładamy na stolnicę, robimy wałek i dzielimy na porcję, następnie formujemy kuleczki i robimy coś w rodzaju kluski śląskiej, tak aby powstało zagłębienie na dżem.
  5. Wypełniamy dżemem wgłębienia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 10-15 minut, w zależności od pracy naszego piekarnika, tak aby się nie przypiekły za bardzo. 
Ciasteczka mogą stać spokojnie kilka dni.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty