SZYBKIE GOTOWANIE NA CO DZIEŃ CZYLI MEKSYK NA TALERZU
Propozycja na dziś to szybki sos mole podany z warzywami, gotowanym kurczakiem i ryżem wg przepisu Jamiego Olivera, którego jestem przeogromną fanką. Danie to jest dość intrygujące i niecodzienne dla "codziennego Kowalskiego". Zaskakujące w smaku połączenie czekolady z chili, czosnkiem i orzechami w kompozycji z gotowanym kurczakiem na ekspresowym wywarze. Smaki niespotykane ale warte spróbowania. Polecam gorąco to danie jak i inne przepisy w wykonaniu tego zacnego jegomościa. :D.
PRZEPIS (1 porcja):
Składniki
SOS MOLE:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka orzechów arachidowych
- mała dymka
- 1 łyżeczka papryka w płatkach
- kawałek papryki chili
- odrobina kminu
- 1/3 paska gorzkiej czekolady min.70%
- 1/3 łyżeczki kakao niesłodzone
- plasterek banana
- sok z cytryny
- sól, pieprz
WYWAR Z KURCZAKIEM:
- 1 mały filet z kurczaka ok. 100-50 g
- 1 mała marchew
- 1 mała dymka
- 1/4 papryki
- 2 łyżki groszek zielony
- 2 łyżki fasolka szparagowa
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1/2 kabanos drobiowy dobrej jakości ok.15-20 g
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo do podania 3 łyżki ryżu basmati
Wykonanie:
- W małym rondelku z odrobiną wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z przyprawami, liściem laurowym i zielem
- W kolejnym garnku gotujemy w wodzie (ilość wody tak aby zakryć warzywa) marchewkę, paprykę dymkę pokrojone na mniejsze kawałki, dodajemy kabanosa przekrojonego wzdłuż.
- Gotujemy w międzyczasie ryż.
- Zabieramy się za wykonanie sosu. Do naczynia blendera wrzucamy czosnek, dymkę, paprykę w płatkach, orzechy, kumin, zalewamy ok. 100-150 ml gorącej wody, dodajemy sól i pieprz i miksujemy
- Wywar z obgotowanej włoszczyzny przelewamy przez sitko do gotujących się warzyw. Resztka włoszczyzny nie będzie już potrzebna. Do wywaru dodajemy pierś z kurczaka, groszek i fasolkę szparagową.
- Sos przelewamy na małą patelnię i gotujemy ok. 1 minuty do gęstnienia.
- Zredukowany sos dajemy znowu do blendera dodajemy czekoladę, kakao, banana, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko. Sprawdzamy smak i przelewamy do miseczki.
- Na talerz wykładamy ryż, pierś z kurczaka kroimy na kawałki układamy obok ryżu, a wywar wraz z warzywami przelewamy na ryż. *kabanosa zostawiłam na kolację.
Smacznego
Danie wykonane na podstawie przepisu z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera
Komentarze
Prześlij komentarz