SZYBKIE GOTOWANIE NA CO DZIEŃ CZYLI MEKSYK NA TALERZU


Propozycja na dziś to szybki sos mole podany z warzywami, gotowanym kurczakiem i ryżem wg przepisu Jamiego Olivera, którego jestem przeogromną fanką. Danie to jest dość intrygujące i niecodzienne dla "codziennego Kowalskiego". Zaskakujące w smaku połączenie czekolady z chili, czosnkiem i orzechami w kompozycji z gotowanym kurczakiem na ekspresowym wywarze. Smaki niespotykane ale warte spróbowania. Polecam gorąco to danie jak i inne przepisy w wykonaniu tego zacnego jegomościa. :D. 


PRZEPIS (1 porcja):

Składniki

SOS MOLE:

  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka orzechów arachidowych 
  • mała dymka
  • 1 łyżeczka papryka w płatkach
  • kawałek papryki chili
  • odrobina kminu
  • 1/3 paska gorzkiej czekolady min.70%
  • 1/3 łyżeczki kakao niesłodzone
  • plasterek banana
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

WYWAR Z KURCZAKIEM:

  • 1 mały filet z kurczaka ok. 100-50 g
  • 1 mała marchew 
  • 1 mała dymka
  • 1/4 papryki
  • 2 łyżki groszek zielony 
  • 2 łyżki fasolka szparagowa
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1/2 kabanos drobiowy dobrej jakości ok.15-20 g
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo do podania 3 łyżki ryżu basmati

Wykonanie:
  1. W małym rondelku z odrobiną wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z przyprawami, liściem laurowym i zielem
  2. W kolejnym garnku gotujemy w wodzie (ilość wody tak aby zakryć warzywa) marchewkę, paprykę dymkę pokrojone na mniejsze kawałki, dodajemy kabanosa przekrojonego wzdłuż.
  3. Gotujemy w międzyczasie ryż.
  4. Zabieramy się za wykonanie sosu. Do naczynia blendera wrzucamy czosnek, dymkę, paprykę w płatkach, orzechy, kumin, zalewamy ok. 100-150 ml gorącej wody, dodajemy sól i pieprz i miksujemy
  5. Wywar z obgotowanej włoszczyzny przelewamy przez sitko do gotujących się warzyw. Resztka włoszczyzny nie będzie już potrzebna. Do wywaru dodajemy pierś z kurczaka, groszek i fasolkę szparagową.
  6. Sos przelewamy na małą patelnię i gotujemy ok. 1 minuty do gęstnienia.
  7. Zredukowany sos dajemy znowu do blendera dodajemy czekoladę, kakao, banana, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko. Sprawdzamy smak i przelewamy do miseczki.
  8. Na talerz wykładamy ryż, pierś z kurczaka kroimy na kawałki układamy obok ryżu, a wywar wraz z warzywami przelewamy na ryż. *kabanosa zostawiłam na kolację.

Smacznego


Danie wykonane na podstawie przepisu z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera




Komentarze

Popularne posty