SMACZNA KOLACJA A MOŻE LEKKI OBIAD CZYLI POMYSŁ NA CUKINIĘ
Moją propozycją jest cukinia faszerowana warzywami pod jogurtowo-serową pierzynką z sera lazur
Składniki 1 (sycąca) porcja:
- 1 średnia cukinia ok. 300 g.
- 1/4 papryki
- 1/2 małej cebuli
- 1 spora pieczarka
- 100 ml przecier pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- kawałek sera lazur z niebieską pleśnią ok.30 g.
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalkie, papryka słodka i ostra odrobinę
* jako dodatek do tego dania proponuję kaszę kuskus lub ryż
Wykonanie:
1. Cukinię kroimy na pół wydrążamy środek, który drobno kroimy. Połówki cukinii solimy, i wstawiamy już do nagrzanego piekarnika na 160 stopni, aby zmiękła. W tym czasie przygotujemy farsz
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, następnie czosnek i delikatnie przesmażamy. Dodajemy kolejno paprykę, pieczarki i cukinię. Przyprawiamy całość. Gdy wszystkie składniki będą już podsmażone dodajmy przecier, ewentualnie podlewamy wodą. Dusimy chwilę.
3. Ser łączymy w miseczce z serem.
4. Wyciągamy cukinię, faszerujemy i polewamy serkiem z jogurtem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, gdyż ser może wypłynąć. Szkoda by było żeby się zmarnował :P.
Podajemy na kuskusie lub ryżu i zajadamy :D
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz