AROMATYCZNE PODUDZIA W SOSIE BBQ


Dziś propozycja na aromatyczne podudzie w stylu amerykańskim w sosie barbecue. Domowy sos z mnóstwem przypraw, mam nadzieje ze posmakuje każdemu.

Składniki: (2 porcje)
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 mięsiste pomidory
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek papryczki cayenne
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu/ syropu klonowego
  • Przyprawy: wędzona słodka papryka, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir w proszku, kolendra, sól
Wykonanie:
  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, drobno kroimy.
  2. Na Patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę.  
  3. Po podsmażeniu cebuli dodajemy przyprawy i lekko je podsmażamy. Dolewamy sos sojowy i wrzucamy na patelnie podudzia lekko je podsmażamy i mieszamy w przyprawach.
  4. Podudzia przekładamy do naczynie żaroodpornego a na patelnię wrzucamy pomidory i pozostałe składniki, lekko sos redukujemy i przyprawiamy na koniec.
  5. wylewamy sos na przygotowane podudzia i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut . Pod koniec pieczenia można ustawić funkcje grill w piekarniku.
  6. Podajemy z domowymi frytkami, pieczonym ziemniakami, u nas dodatkowo daliśmy sałatkę a'la coleslaw.
Smacznego




Komentarze

Popularne posty