AROMATYCZNE PODUDZIA W SOSIE BBQ
Składniki: (2 porcje)
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula
- 2 mięsiste pomidory
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki cayenne
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 łyżeczki ksylitolu/ syropu klonowego
- Przyprawy: wędzona słodka papryka, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir w proszku, kolendra, sól
Wykonanie:
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, drobno kroimy.
- Na Patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę.
- Po podsmażeniu cebuli dodajemy przyprawy i lekko je podsmażamy. Dolewamy sos sojowy i wrzucamy na patelnie podudzia lekko je podsmażamy i mieszamy w przyprawach.
- Podudzia przekładamy do naczynie żaroodpornego a na patelnię wrzucamy pomidory i pozostałe składniki, lekko sos redukujemy i przyprawiamy na koniec.
- wylewamy sos na przygotowane podudzia i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut . Pod koniec pieczenia można ustawić funkcje grill w piekarniku.
- Podajemy z domowymi frytkami, pieczonym ziemniakami, u nas dodatkowo daliśmy sałatkę a'la coleslaw.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz