JAJKO NA TWARDO W KREMOWYM SOSIE CHRZANOWYM, JAKO POŻYWNY I SZYBKI OBIAD PO PRACY


Kiedy nie mamy czasu, wracamy do domu po całym dniu pracy z myślą aby zjeść coś nie codziennego, szybkiego i prostego, to nie pozostaje nic innego jak wykorzystać ten przepis przy jak najbliższej tego typu sytuacji!!!


PRZEPIS (1 porcja)

Składniki

SOS CHRZANOWY

  • 1/4 cebuli*
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki szybkiego wywaru:
    • 2 łyżki włoszczyzna suszona
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 1 łyżka chrzan tarty ze słoiczka (polecam wieluński gdyż ma dobry skład, bez zbędnych konserwantów)
  • 1 łyżka śmietany
*można cebulę zastąpić białą częścią pora

Wykonanie:
  1. W małym rondelku zagotowujemy trochę więcej niż 1/2 szklanki wody (na pewno część odparuje), wrzucamy suszoną włoszczyznę i przyprawy
  2. Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, następnie pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko przesmażamy.
  3. Dodajemy do cebuli chrzan, mieszamy i podlewamy przecedzonym bulionem.
  4. Na koniec w miseczce "hartujemy śmietanę"(czyli dodajemy do niej troszkę ciepłego płynu z patelni), wyłączamy palnik i dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podałam sos z gotowanym jajkiem, fasolką szparagową i kaszą gryczaną gotowaną z włoszczyzną.

SMACZNEGO



Komentarze

Popularne posty