JAJKO NA TWARDO W KREMOWYM SOSIE CHRZANOWYM, JAKO POŻYWNY I SZYBKI OBIAD PO PRACY
Kiedy nie mamy czasu, wracamy do domu po całym dniu pracy z myślą aby zjeść coś nie codziennego, szybkiego i prostego, to nie pozostaje nic innego jak wykorzystać ten przepis przy jak najbliższej tego typu sytuacji!!!
PRZEPIS (1 porcja)
Składniki
SOS CHRZANOWY
- 1/4 cebuli*
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/2 szklanki szybkiego wywaru:
- 2 łyżki włoszczyzna suszona
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- 1 łyżka chrzan tarty ze słoiczka (polecam wieluński gdyż ma dobry skład, bez zbędnych konserwantów)
- 1 łyżka śmietany
*można cebulę zastąpić białą częścią pora
Wykonanie:
- W małym rondelku zagotowujemy trochę więcej niż 1/2 szklanki wody (na pewno część odparuje), wrzucamy suszoną włoszczyznę i przyprawy
- Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, następnie pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko przesmażamy.
- Dodajemy do cebuli chrzan, mieszamy i podlewamy przecedzonym bulionem.
- Na koniec w miseczce "hartujemy śmietanę"(czyli dodajemy do niej troszkę ciepłego płynu z patelni), wyłączamy palnik i dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podałam sos z gotowanym jajkiem, fasolką szparagową i kaszą gryczaną gotowaną z włoszczyzną.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz