SZYNKA Z DZIKA W GULASZU Z CYDREM


Dzisiejsza propozycja stanowi idealne rozwiązanie na zimowe dni. Kolejny raz chciałabym przedstawić sposób na wykorzystanie dziczyzny w kuchni. Tym razem na pierwszym planie,  szynka z dzika w aromatycznym gulaszu. Przepyszny, sycący i rozgrzewający gulasz na dni kiedy za oknem panuje chłodniejsza aura. Zapraszam do gotowania.

Składniki (dla 2-3 osób)
  • ok. 300 g szynki z dzika
  • 100 ml cydru
  • 50 gr. boczku parzonego
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 szklanka bulionu (u mnie z bażanta)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml pomidorów z puszki krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,
  •  liść laurowy, papryka słodka i ostra, oregano
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z masłem, posolić, smażyć ok. 5 min. co chwilę mieszając. Mięso pokroić w kostkę, zwiększyć ogień i wrzucić na patelnię z cebulą. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć cały czas mieszając. Dodać czosnek w trakcie smażenia mięsa.
  2. Po przesmażeniu mięsa dodać pokrojony boczek oraz resztę przypraw. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Wlać cydr i zagotować.
  3. Do garnka wlać bulion i gotować na małym ogniu min. 30 minut. Dodać pokrojoną marchewkę, pieczarki oraz przecier. Doprawić ponownie solą, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. 
  4. Gdy mięso będzie miękkie, zagęścić sos przesiewając mąkę do garnka, cały czas mieszając sos. Zagotować. 
Podałam z ziemniakami i brokułem, dobra byłaby też surówka z kapusty. 
SMACZNEGO !



źródło przepisu: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/gulasz-wieprzowy, lekko zmodyfikowany

Komentarze

Popularne posty