SZYNKA Z DZIKA W GULASZU Z CYDREM
Dzisiejsza propozycja stanowi idealne rozwiązanie na zimowe dni. Kolejny raz chciałabym przedstawić sposób na wykorzystanie dziczyzny w kuchni. Tym razem na pierwszym planie, szynka z dzika w aromatycznym gulaszu. Przepyszny, sycący i rozgrzewający gulasz na dni kiedy za oknem panuje chłodniejsza aura. Zapraszam do gotowania.
Składniki (dla 2-3 osób)
- ok. 300 g szynki z dzika
- 100 ml cydru
- 50 gr. boczku parzonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka bulionu (u mnie z bażanta)
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 50 ml pomidorów z puszki krojonych
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,
- liść laurowy, papryka słodka i ostra, oregano
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z masłem, posolić, smażyć ok. 5 min. co chwilę mieszając. Mięso pokroić w kostkę, zwiększyć ogień i wrzucić na patelnię z cebulą. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć cały czas mieszając. Dodać czosnek w trakcie smażenia mięsa.
- Po przesmażeniu mięsa dodać pokrojony boczek oraz resztę przypraw. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Wlać cydr i zagotować.
- Do garnka wlać bulion i gotować na małym ogniu min. 30 minut. Dodać pokrojoną marchewkę, pieczarki oraz przecier. Doprawić ponownie solą, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie.
- Gdy mięso będzie miękkie, zagęścić sos przesiewając mąkę do garnka, cały czas mieszając sos. Zagotować.
Podałam z ziemniakami i brokułem, dobra byłaby też surówka z kapusty.
SMACZNEGO !
źródło przepisu: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/gulasz-wieprzowy, lekko zmodyfikowany
Komentarze
Prześlij komentarz