JAGLANE TIRAMUSU Z TRUSKAWKAMI

Pysznie i lżej. W takiej formie podane tiramisu można zajadać bez wyrzutów sumienia.

Składniki (2 porcje):

  • kasza jaglana 100g.
  • kakao do posypania 
  • czekolada gorzka 2 paski ok 20g
  • mleko 1 szklanka
  • aromat z prawdziwą wanilią
  • ksylitol 40g lub do smaku
  • biszkopty podłużne 6 szt. (szukamy z dobrym składem)
  • amaretto 30ml
  • kawa do namoczenia biszkoptów
  • truskawki tyle ile się zmieści
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem, cukrem i aromatem. Jeśli było by za mało mleka, można dolać wody.
  2. Przygotowujemy kawę i moczymy w niej biszkopty.
  3. Ugotowaną kaszę blendujemy, dzielimy na dwie części. Do jeszcze gorącej połowy kaszy, dodajemy czekoladę i mieszamy tak aby się rozpuściła. Do drugiej części dodajemy amaretto.
  4. Na dnie pucharków układamy biszkopty, cześć z amaretto, truskawki, biszkopty, cześć ciemna, truskawki, cześć jasna. Na koniec posypujemy kakao i dekorujemy truskawkami. 
SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty